Съвет на коалицията да взема занапред важните политически решения. Това предвижда

...
Съвет на коалицията да взема занапред важните политически решения. Това предвижда
Коментари Харесай

Съвет на коалицията ще взима важните политически решения на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Съвет на обединението да взема отсега нататък значимите политически решения. Това предвижда планът за съглашение на ГЕРБ, който ще бъде признат през днешния ден от Националното заседание на партията. 

В съвета да влизат лидерите на ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България плюс тези на Съюз на демократичните сили и останалите партии от парламентарната група на " Продължаваме промяната ", планува още проектодокументът.

 

" До момента няма механизъм за взимане на решения. Често Кирил Петков, без да е обсъждано, хвърля в пространството нещо, което му е хрумнало. Друг път, откакто сме прецизирали сякаш всичко, той отива при Лена и нещата се трансформират на 180 градуса ", коментираха депутати от ГЕРБ, представени от " Труд news ".

 

Освен това те са категорични, че без ясно написани правила ръководството не може да продължи.

 

В плана за съглашение е очакван и механизъм за взимане на оперативни решения, който планува съвещания сред всички участници във властта. 

 

От ГЕРБ обясниха, че откакто Мария Габриел поеме ротационния пост на министър-председател, партията ще носи политическа отговорност, без значение от това има ли министри или не. Затова управлението счита, че е нужен логаритъм за взимане на решенията и написани цели за целия мандат.

 

От ПП-ДБ не са трансформирали позицията си от предходната седмица. Казват, че са готови на съглашение, само че не съдружно, а наречено по различен метод, само че след още девет месеца, когато, в случай че държавното управление оцелее, ще има поредна ротация. Партията имала вътрешно социологическо изследване, което сочело, че избори две в едно са по-благоприятни за обединението им и по тази причина не се тормозили, в случай че не се стигнело до държавно управление, ръководено от Мария Габриел.

 

Народни представители от ПП-ДБ разясниха, че не е изменена и позицията им за промяна на министри. Допустимо било да си отиде Христо Хинков, който самичък поискал това и министърът на електронното управление Александър Йоловски, за чийто пост считали да предложат Божидар Божанов.

 

ПП-ДБ считали да подават в деловодството на Народното събрание оставката на държавното управление още през днешния ден, в края на работния ден. Мотивът им бил, че по този начин наложително щяла да влезе в дневния ред на Народното събрание.

 

Разчитали и на това, да бъде гласувана в отсъствието на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който към този момент разгласи, че с Мария Габриел и евродепутати на 6 и 7 март ще бъдат на конгреса на ЕНП в Букурещ. Юристи обаче разясниха, че от ръководителя на Народното събрание (НС) зависи по кое време ще бъде гласувана оставката.

 

Срок за вкарването ѝ в зала няма.

Има и още една тематика, по която ГЕРБ и ПП-ДБ спорят - ротацията на ръководителите на Народно събрание. От ГЕРБ са безапелационни, че тя би трябвало да се състои незабавно след тази на държавното управление, а от ПП-ДБ желаят преди този момент.

 

Ако Атанас Атанасов оглави Народно събрание преди ротацията на министър председателите, то в случай че се стигне до служебно държавно управление, Атанасов е първият вид за длъжностен министър председател. Президентът Румен Радев към този момент разгласи в Анталия, че при идната ротация " ще кара по домова книга ". Това значи, че ще би трябвало да предложи на ген. Атанасов поста на длъжностен министър председател.

 

Независимо от различията всички експерти изключиха избори две в едно и бяха единомислещи, че в последна сметка ГЕРБ и ПП-ДБ ще се схванат.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР